NAPELEMES RENDSZEREK TÁMOGATÁSA ÉS

FŰTÉSI RENDSZEREK ELEKTRIFIKÁLÁSA

 

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű pályázatot két ütemben, négy régióban, eltérő támogatási keretekkel hirdetik meg.

 

 

A pályázat keretein belül, vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás mértéke 100%.

A jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan tulajdonosai közül a jövedelemmel rendelkezők 2020. évi a személyijövedelemadó-bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik. A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is.

A pályázat különböző keretösszegekkel két eltérő műszaki tartalommal bíró tevékenységet tesz lehetővé. 2,9 millió forinttal támogatja a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer telepítését. 11,3 millió forinttal a tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítését, a fűtési rendszer elektrifikálását hőszivattyúval, a villamosenergia-tároló beépítését és a nyílászáró cseréjét támogatja.

A pályázatok régiónkénti benyújtásának határidejéről itt értesülhetnek.

További információ a napelem pályázat hivatalos oldalán található.

 

OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM

 

A kormány által korábban bejelentett otthonfelújítási program 2021. január 1-jén indul, és egy olyan lehetőségről van szó, amellyel az igénybevevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni. A támogatást 3 millió forint értékig lehet igénybe venni. 

 

 

Fontos, hogy csak egyszer igényelhető a támogatás. Ugyanakkor ezt a lehetőséget nem kötelező 3 millió forint értékig igénybe venni. Akár kisebb összeget is kérhetnek az arra jogosultak, ám mindenki csak egy lakásfelújítás alkalmával.

Feltétel, hogy legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak. A kormány értelmezésében ez esetben már gyermeknek számít a 12. hetes magzat is, akárcsak a 25 éves fiatal is, feltéve, ha együtt él a családdal. 

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, gyermeküket, gyerekeiket egyedül nevelő szülők. Ha elváltak, külön élnek a szülők, és megosztva nevelik a gyermeküket, azaz mindketten ugyanúgy részt vállalnak a neveléséből, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, amely számukra is ugyanakkora.

Ahhoz, hogy valaki éljen a lehetőséggel, szintén szükséges legalább egyéves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez ugyanúgy lehet felsőoktatási jogviszony is, munkaviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

ANYAGKÖLTSÉG ÉS MUNKADÍJ FELE-FELE ARÁNYBAN IGÉNYELHETŐ, ÉS ÖSSZESEN A TÁMOGATÁS MAXIMÁLIS ÖSSZEGE 3 MILLIÓ FORINT LEHET.

Ez tehát azt jelenti, ha például 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik fele munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással.

Azaz másfél-másfél millió forintot anyagköltségre és munkadíjra is elszámolhatnak a családok. Ezt a pénzt maga a lakásfelújító család előlegezi meg, és utólagosan igényelheti a támogatást a MÁK-tól. 

 

FALUSI CSOK

 

A falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet a preferált kistelepülésen lévő lakások vásárlásával egybekötött, vagy a már meglévő lakás bővítési, illetve korszerűsítési - így akár napelemes rendszer telepítési - munkálatainak finanszírozásához vehető igénybe.

A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

 

 

preferált kistelepülésen lévő lakás vásárlásával egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén a lakásvásárlásra a támogatás maximális összegének legfeljebb 50%-a használható fel. Ha ennél magasabb vételárú lakást kíván a támogatást igénylő vásárolni, akkor az 5 millió Ft-ot meghaladó vételárrészt kölcsönből vagy saját forrásból kell kiegyenlítenie.

A támogatási összegnek bővítésre és/vagy korszerűsítésére felhasználható keretére vonatkozóan nincs a fentiekhez hasonló megkötés. Ha a támogatást igénylő 10 millió Ft falusi CSOK támogatásra jogosult, és a megvásárolni kívánt lakás vételára 3 millió Ft, akkor a fennmaradó, legfeljebb 7 millió Ft-ot fordíthatja a támogatási szerződésben, költségvetéssel alátámasztott bővítési és korszerűsítési munkálatokra.

A Pénzügyminisztérium hivatalos tájékoztatója elérhető itt

 

  

0%-os KAMATÚ HITEL

 

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel. Kölcsönfelvevő (Végső Kedvezményezett) lehet természetes személy, társasház illetve lakásszövetkezet. 

 

 

A Hitelprogram célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében. 

Mivel a beérkezett hitelkérelmek forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért a hitelkérelmek befogadása 2020. november 5. 24:00 órától szüneteltetésre került.

Részletek a GINOP-8.4.1/A-17 oldalon és az MFB honlapján. 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült