A kormány által korábban bejelentett otthonfelújítási program 2021. január 1-jén indul

– jelentette be hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki ismertette a program részleteit. 

Továbbra is nagy vonalakban egy olyan lehetőségről van szó, amellyel az igénybevevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni.

Továbbra is az élhet a lehetőséggel, aki legalább egy gyermeket nevel. Az állam nyújtotta otthonfelújítási támogatás ezeknek a költségeknek a felét, legfeljebb 3 millió forintig finanszírozza.

Csak egyszer igényelhető a támogatás

Ugyanakkor ezt a lehetőséget nem kötelező 3 millió forint értékig igénybe venni. Akár kisebb összeget is kérhetnek az arra jogosultak, ám mindenki csak egy lakásfelújítás alkalmával.

UGYANARRA AZ INGATLANRA UGYANAZ A CSALÁD A LEHETŐSÉGET CSAK EGYSZER VEHETI IGÉNYBE.

Kik jogosultak a lakásfelújítási támogatásra? 

Az egyik minimumfeltétel, hogy legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak. A kormány értelmezésében ez esetben már gyermeknek számít a 12. hetes magzat is, akárcsak a 25 éves fiatal is, feltéve, ha együtt él a családdal.

A támogatást ugyanúgy igényelhetik:

  • házaspárok,
  • élettársak,
  • gyermeküket, gyerekeiket egyedül nevelő szülők.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosítja a szüleit, a támogatásnál abban az esetben nem számít a gyermek életkora. 

Ha elváltak, külön élnek a szülők, és megosztva nevelik a gyermeküket, azaz mindketten ugyanúgy részt vállalnak a neveléséből, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, amely számukra is ugyanakkora.

HA AZ EGYIK SZÜLŐ EGYEDÜL NEVELI A GYERMEKET, A GYERMEKEIT, AKKOR Ő A JOGOSULT AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM IGÉNYBEVÉTELÉRE. 

Ahhoz, hogy valaki éljen a lehetőséggel, szintén szükséges legalább egyéves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez ugyanúgy lehet felsőoktatási jogviszony is, munkaviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

Az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik – hangsúlyozta ki a koronavírus-járványra hivatkozva Novák Katalin. Ugyanakkor beleszámít minden nyugdíj melletti munkavégzés is. Az szintén feltétel, hogy az igénybevevőknek köztartozás-mentesnek kell lenniük. 

2021. JANUÁR 1-JÉT KÖVETŐEN ELINDULT FELÚJÍTÁSOK ESETÉBEN LEHET ÉLNI AZ ÁLLAMI OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS LEHETŐSÉGÉVEL.

Anyagköltségre és munkadíjra is fordítható az összeg

Fontos, emelte ki Novák Katalin, hogy gyűjteni kell a számlákat. A felújító családok anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordíthatják ezt az összeget. Vagyis szükség lesz az anyagszámlákra, és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkára.

Ehhez Novák Katalin ígérete szerint tárcája ad egy rendkívül egyszerű sablonszerződést. Ezeket kell majd benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), ezt követően lehet visszaigényelni a támogatást. 

ANYAGKÖLTSÉG ÉS MUNKADÍJ FELE-FELE ARÁNYBAN IGÉNYELHETŐ, ÉS ÖSSZESEN A TÁMOGATÁS MAXIMÁLIS ÖSSZEGE 3 MILLIÓ FORINT LEHET.

Ez tehát azt jelenti, ha például 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik fele munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással.

Azaz másfél-másfél millió forintot anyagköltségre és munkadíjra is elszámolhatnak a családok. Ezt a pénzt maga a lakásfelújító család előlegezi meg, és utólagosan igényelheti a támogatást a MÁK-tól. 

Milyen munkálatokra érvényes az othonfelújítási támogatás?

Kültéri és beltéri munkákat egyaránt el lehet számolni. Ez ugyanúgy lehet például egy konyha vagy egy fürdőszoba felújítása. Ami mind elszámolható: 

  • közműbekötés,
  • fűtés korszerűsítése,
  • új kazán vagy bojler beszerzése,
  • külső vagy belső szigetelés,
  • galéria vagy beltéri lépcső beépítése,
  • tetőcsere, tetőfelújítás,
  • nyílászárócsere,
  • napelemes rendszer beépítése,
  • garázs felújítása,
  • nyári konyha felújítása
  • festés, mázolás
  • bizonyos asztalosmunkák.

AZ ÜGYINTÉZÉS ÉS A TÁMOGATÁS IGÉNYBEVÉTELÉVEL JÁRÓ ÖSSZES DOKUMENTÁCIÓ ELEKTRONIKUS ÚTON IS INTÉZHETŐ.

Ehhez arra van szükség, hogy az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül eljuttassák a családok a MÁK-hoz. A MÁK-nak 30 napja van ennek elbírásálására. Többek között ekkor ellenőrzik a korábban már említett feltételeket. Majd 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.

VAGYIS ÖSSZESEN 35 NAPOT KELL VÁRNIA A JOGOSULT CSALÁDNAK ARRA, HOGY VISSZAKAPJÁK AZ ÁLLAMTÓL A FELÚJÍTÁS TELJES ÖSSZEGÉNEK FELÉT. 

Jön az ellenőrzés

A kormányhivatalok feladata lesz, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megtörtént-e a felújítás, amire az állami lakásfelújítási támogatást igénybe vették. A kormányhivataloknak a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz arra, hogy ezt az ellenőrzést elvégezzék. 

Forrás: index.hu

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült