A napelem szerelés lépései

A szerződéskötés és a szükséges engedélyek beszerzését követően a kellő szakértelemmel és rutinnal rendelkező szakembereink a vonatkozó szabványok és előírások maximális betartásával elvégzik a napelemes rendszer felszerelését, ami maximum1-2 napot vesz igénybe. 

A napelemes rendszerek telepítésére az országban megtalálható családi házak többsége alkalmas. Egy napelem körülbelül 1,80 m2 alapterületű. Egy teljes rendszer pedig átlagosan 24-25 m2 helyet foglal el a tetőn.

1. lépés: A tető statikai ellenőrzése
2. lépés: A tartósín rögzítők és edzett acél kampók felszerelése
3. lépés: Speciális profillal kiképzett alumínium tartósínek elhelyezése
4. lépés: A napelem táblák rögzítése
5. lépés: Inverter felszerelése
6. lépés: A napelemek és az inverter rendszerbe kötése
7. lépés: Védelmi berendezések felszerelése
8. lépés: Próbaüzem
9. lépés: A villanyóra cseréje

Utolsó lépésként a villanyóra cseréje történik, ezt a szolgáltató végzi, aminek külön díja nincs. A mérőóra cseréje mindenhol ingyenes, azonban előfordulhat, hogy korszerűsíteni kell a villanyórát vagy az elosztó szekrényt, ez plusz költségekkel járhat.

 

Viszont egy napelemes rendszer felszerelése és üzembe helyezése komoly szakértelmet kíván. A helytelenül kivitelezett rendszer tűz- és balesetveszélyes, így a vonatkozó szabványokat fokozottan be kell tartani.


Az egyik legnagyobb kockázatot az áramütés és a nagyfeszültség miatti életveszély jelenti. A rendszerben lévő egyenáram feszültsége elérheti az 1000 voltot. Amikor a napelem rendszer nincs a váltakozó áramú hálózaton, akkor is fontos tudni, hogy a rendszer egyenáramú hálózata feszültség alatt áll. Ezért csak szakirányú végzettséggel rendelkező villanyszerelő vagy vállalkozó végezheti a telepítést.

 

 

 A kivitelezésben előforduló 10 leggyakoribb hiba:

 

Tűzeseti leválasztó kapcsoló

A tűzeseti leválasztó kapcsoló a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (azonosító: TvMI 7.1:2015.03.01.) által 2015. március 1-től előírt védelmi eszköz. Minden esetben, ha a DC kábel nyomvonala több, mint 5 méter és érint lakóteret (a padlás is annak számít), illetve a kültérben elhelyezkedő DC nyomvonal az épület belépési pontjáig 10 m-nél hosszabb, alkalmazni kell a tűzeseti leválasztó kapcsolót.

Az előírás célja a szerelt napelem rendszerek biztonságos DC oldali tűzeseti lekapcsolása annak érdekében, hogy tűz esetén rövid idő alatt csökkenthető legyen mind az épületben tartózkodókat valamint a tűzesetnél eljáró tűzoltókat érő áramütés-, mind a vezetékeken esetleg kialakuló egyenáramú ív miatt bekövetkező esetleges újragyulladás kockázata.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült