A naperőművek teljesítménye folyamatosan emelkedik, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. adatai szerint április 16-án a déli csúcsidőszak negyedórájában a magyarországi áramtermelés 22 százalékát a naperőművek biztosították, ami 949,7 megawattos napenergia-termelési csúcsnak számít. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy a naperőművek a valóban napos időszakokban már most is a paksi atomerőmű négy blokkja közül kettőnek a teljesítményével azonos áramtermelésre képesek.

Az államtitkár elmondta, továbbra is fontosnak tartják a naperőművi kapacitások bővítését, ezért a lakossági beruházásokat egyebek mellett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elérhető kedvezményes hitelekkel ösztönzik. A támogatások célja, hogy 2035-re a tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszerek száma, a jelenlegi mintegy 57 ezerről, 200 ezerre emelkedjen.

A kkv-k saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltását lehetővé tévő napelemes beruházások támogatására a kormány 32 milliárd forintot biztosít a februárban bejelentett Klíma- és természetvédelmi akciótervben.

 

Forrás: mnnsz.hu

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült