A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerdai tájékoztatása szerint a tavalyi primer belföldi felhasználás 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak. A szén, az éghető megújuló energiaforrások és a villamos energia nettó import felhasználása csökkent, míg a földgáz, valamint a nem éghető megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználása nőtt.
Az előzetes adatok szerint az elsődleges energiahordozók termelése 2019-ben tovább csökkent, ezen belül a széntermelés csaknem 13 százalékkal, a földgáztermelés 10 százalékkal esett vissza.

Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére, a bioüzemanyagok termelése pedig 6 százalékkal nőtt. A szilárd biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott, a visszaesés mértéke 3, illetve 4 százalékot tett ki.

A bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 6 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest. A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén és széntermék, elsősorban lignit alapú termelés csökkent 13,5 százalékkal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5 százalékkal.

 

Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség mnnsz.hu

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült