Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs; Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs Forrás: MAVIR

 

Miközben a járványhelyzet és a különféle korlátozások, nem utolsó sorban az ipar visszaesése miatt amúgy is zöldül az energia Magyarországon, és jelentősen visszaesett a fogyasztás, új rekordokat döntenek a megújuló energiák. Ez alapján kijelenthető, hogy soha nem volt olyan környezetbarát energiamix, mint most a válságban.

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött például a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek naperőmű-beruházásai és a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is – írja elemzésében az Energiaklub.

A megújuló energiaforrások összesen 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek vasárnap, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő. Éves szinten a megújulók 10 százalékát sem teszik ki a magyar energiamixnek, ezzel az EU-s tagállamok között holtversenyben az utolsók vagyunk.

Forrás: index.hu

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült